Pełen smaku i aromatu Ratatuj Ratatouille, czyli warzywny gulasz podany z kaszą kuskus.

Ratatuj z ciecierzycą w curry

Składniki:

Najpierw przygotuj ciecierzycę. Zalej ziarna cieciorki wodą i odstaw na kilka godzin, po tym czasie wymień wodę i gotuj pod przykryciem przez 30-40 minut – posól na koniec gotowania w innym wypadku ziarna będą twarde. Pokrój marchewkę na talarki i ugotuj Al dente – spokojnie jeszcze będziesz ją gotować. Do marchewki dodaj wcześniej przygotowana ciecierzycę i zalej całość niewielką ilością bulionu warzywnego, dodaj przyprawy – mieloną paprykę słodką, curry i pieprz kajeński – gotuj na małym ogniu. W między czasie podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę i cukinię – przełóż do garnka z marchewką i ciecierzycą. Wymieszają i gotuj jeszcze przez chwilę, aby wszystko przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników.

Kuskus

Przyrządzenie smacznej i sypkiej kaszy kuskus nie jest trudne. Wsyp kuskus do miski o płaskim dnie, dodaj trochę oliwi i wymieszaj. Tak przygotowany kuskus zalej wrzącym bulionem do poziomu kaszy. Po minucie wymieszaj, a po dwóch kolejnych kuskus będzie gotowy.

Kategorie: Bez kategorii

Comments are closed.

Najnowsze przepisy

Najnowsze wpisy

Zupa dyniowa

Opublikowany paź - 29 - 2015

0 Komentarzy

Tagliatelle z indykiem i...

Opublikowany wrz - 17 - 2015

0 Komentarzy

Ratatuj z ciecierzycą w...

Opublikowany wrz - 14 - 2015

0 Komentarzy

Sponsorzy