Sezon na to warzywo w pełni – niedługo będziemy mieć Halloween, a z dyni oprócz dekoracji można przyrządzić pyszne dania. Najpopularniejsze z nich to oczywiście zupa dyniowa, nieskomplikowana do wykonania i pyszna.

DSC_0797

Co potrzebujemy?

  • dynia – najlepiej hokkaido
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • czosnek
  • kostki rosołowe warzywne bio
  • imbir
  • curry
  • sól himalajską
  • pieprz

Jak wykonujemy?

Dynię przekrój na pół (lub na ćwiartki) i piecz przez kilkanaście minut w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi skórka łatwo odejdzie, a miąższ będzie miękki. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki, marchew, seler i korzeń pietruszki. Cebulę oraz czosnek poszatkuj i podsmaż na maśle. Do warzyw dodaj miąższ dyni, cebulę, czosnek oraz dwie kostki rosołowe bio, które nadadzą aromat. Do smaku dodaj przyprawy – imbir, curry, sól, pieprz. Po ostygnięciu całość zblenduj i podaj z grzankami lub ziarnami (słoneczki, dynia co lubicie do wyboru).

Kategorie: Bez kategorii

Comments are closed.

Najnowsze przepisy

Najnowsze wpisy

Zupa dyniowa

Opublikowany paź - 29 - 2015

0 Komentarzy

Tagliatelle z indykiem i...

Opublikowany wrz - 17 - 2015

0 Komentarzy

Ratatuj z ciecierzycą w...

Opublikowany wrz - 14 - 2015

0 Komentarzy

Sponsorzy